Pressmeddelanden


Göksten och Lysekil triumferar i Pihls Cup 2010

skickad 20 sep. 2010 09:59 av Roger Wallin

Torshälla 20100920

Pressmeddelande.


I Torshälla spelades i helgen Pihls Cup för flickor -97. Det var andra året som Göksten arrangerade denna cup med målsättning att erbjuda ett högkvalitativt och anpassat motstånd för de deltagande gästerna.  

I inbjudningsklassen spelade åtta lag. Sex av dessa återfinns också i F97-Elit i årets upplaga av Norden Cup, så det var ett synnerligen högkvalificerat startfält som samlats.

I den första gruppen spelade Dicken, Göksten, Kråkerøy och Skogås och i den andra Haslum, Hellton, Sävehof och Tumba.

Efter gruppspelet stod det klart att Hellton, Göksten, Kråkerøy och Haslum skulle göra upp om medaljerna. I den ena semin besegrade Göksten Hellton med 17-14, medan den helnorska semin mellan  Kråkerøy och Haslum vanns av Haslum med 22-19.

Det var Göksten som inledde starkast och lyckades på fem minuter får en fyramålsledning som tvingade Haslum till en tidig time-out.  Vi fick därefter två raka Haslum-mål som gav matchen lite nerv. Men Göksten tekniska spel fortsatte att ge utdelning och de kunde dra ifrån igen i målprotokollet. I halvtid hade Göksten en sjumålsledning som de sedan kunde utöka ytterligare under andra halvlek. Matchen slutade 31-20, och Göksten kunde lägga ytterligare en trofé till sina meriter.

I den öppna klassen var det tio lag som gjorde upp om pokalerna. Starkast av dessa var Lysekil HK som i semin besegrade Gökstens lag 2 med 14-11 för att i finalen sedan besegra Skogås lag 2 med 16-12. I matchen om tredje pris vann Sävehofs lag 2 över Göksten med 11-8.

Gökstenstriumf i Rødspætte Cup

skickad 5 apr. 2010 02:28 av Roger Wallin   [ uppdaterad 5 apr. 2010 02:34 ]

Eskilstuna 2010-03-05

Pressmeddelande:

Under påskhelgen spelades Rødspætte Cup i Fredrikshamn. Med drygt 300 deltagande lag från norra europa i åtta olika klasser är det Danmarks största internationella handbollsturnering.

Gökstens flickor 97 deltog med två lag i turneringen. Fredag-Lördag spelades gruppspel där ettan och tvåan i respektive grupp gick vidare till A-slutspel. Göksten Lag 1 vann samtliga sina gruppspelsmatcher och gick därmed ganska enkelt vidare. Även Lag 2 lyckades nå A-slutspel genom att bli två i gruppen efter en avgörande sista match mot danska Saeby där de vann med övertygande 16-7.

Under Lördagen inleddes A-slutspelet, och Lag 2 lyckades där också vinna åttondelsfinalen genom att besegra hemmalaget Fredrikshamn. Därefter tog det stopp genom en klar förlust i kvartsfinalen mot Horsens HK. 

Gökstens Lag 1 som var direktkvalificerade till kvartsfinal vann där ganska enkelt mot Kållandsö. Därefter var det dags för semifinal mot ett mycket duktigt Rødekro IF.
Det blev en jämn match där utgången länge var oviss. I halvtid var det lika mellan lagen, men efter paus var det Göksten som tog kommandot och lyckades skaffa sig ett litet spelövertag som räckte till seger med minsta möjliga marginal - en uddamålsseger.

Samtidigt stod det också klart att finalmotståndarna var det Horsens HK som tidigare slagit ut Gökstens Lag 2 i kvartsfinalen.

Finalen spelades i fina Arena Nord på måndagsmorgonen och blev också den en rysare. Göksten hade ett litet övertag i matchens inledning, men Horsens jobbade sig tillbaka och även här var det lika när det blåstes till pausvila. 

I andra halvlek är det Horsens som inleder starkast och rycker ifrån med två mål. Till stor del beroende på punktmarkering av Gökstens Karin Larsson, något som Göksten inte tidigare utsatts för eftersom det inte är tillåtet på den här nivån i Sverige. Det tar ett tag för tjejerna hantera den situationen men efter en stund lyckas de ändå återta kommandot och inleder en riktigt stark period där man gör 6-1 vilket vänder matchen helt och ger en tremålsledning. Den lyckas man förvalta även om Horsens strider för att komma ikapp. Närmare än ett mål efter kommer man inte och när slutsignalen ljuder står det 13-11 till Göksten och tjejerna kan därmed lägga ytterligare en cupseger till sin digra meritlista.

- Fantastiskt skönt, säger Mats Gustafsson, en mycket glad lagledare. Tjejerna har agerat fantastiskt. De har ställts inför många nya situationer och lyckats lösa dem  på ett strålande sätt. Grunden har varit ett riktigt bra försvarsspel och framför allt snabba omställningar från försvar till anfall. Det har varit en otroligt lärorik upplevelse som vi kommer att ha mycket glädje av framöver, avslutar Mats på telefon. 

Efter att det värsta segerjublet avklingat kan man konstatera att Gökstens 97-kull inte bara uppvisar en bra topp. Med två lag bland de åtta bästa i turneringen visar man också på en bra bredd och att det finns många som är med och bidrar till Gökstens framgångar.

Pihls Cup

skickad 29 sep. 2009 05:31 av Roger Wallin   [ uppdaterad 30 sep. 2009 10:27 ]

Eskilstuna 2009-09-27

Pressmeddelande:

Det har spelats flickhandboll på mycket hög nivå i Eskilstuna den gångna helgen. Det är Gökstens BK som stått värd för Pihls Cup, en elit- och kvalitetsturnering för C-flickor.

Under tre dagar har 16 lag från hela Sverige, och ett från Finland gjort upp i två klasser, en inbjudningsklass och en öppen klass. Alla deltagande lag har blivit speciellt inbjudna baserat på tidigare framgångar i serie- och cupspel och det är första gången en sådan utpräglad elitturnering genomförts i den här årskullen.
Gökstens flickor -97 ställde upp med två lag, ett i varje klass. I inbjudningsklassen ställdes man i gruppspelet mot Tumba, Kärra från Göteborg, och Dalhem – Skånemästarna.

Det var idel tuffa drabbningar. Mot Tumba fick man resultatmässigt ett klart övertag och vann med 19-9. Göksten gick också segrande ur striderna mot mot Dalhem och Kärra som båda bjöd på riktigt bra och tufft spel. Där blev det 11-10 respektive 13-10 och Göksstenstjejerna vann alltså sin grupp obesegrade.

I semifinalen blev det Hellton som stod för motståndet. Här var Göksten ett snäpp bättre och kunde tämligen ohotade vinna med 15-8. Därmed var det klart att det skull bli drömfinalen mellan Göksten och Göteborgsmästarna Torslanda. En repris från finalen i Irstablixten i våras där Gökstenslaget gick segrande ur striden.
Det var alltså ett revanchlystet Torslanda som på sin väg till finalen avverkat Dicken från Helsingfors, Hellton, RP och Kärra som ställde upp för avkast i den här prestigefyllda kampen.

Matchen blev precis så tät och tuff som man förväntat sig, med högklassigt försvarsspel från båda sidor, och kraftfulla attacker från båda lagen. Den här gången var dock Torslanda för starka för Gökstenstjejerna och de kunde uppvisa mer skärpa i avsluten anförda av sin mycket starka vänsternia Kajsa Lindström. Matchen som slutade 11-7 till Torslanda präglades av två bra försvar och lysande målvaktsspel från båda sidor. Det var också de båda målvakterna som fick pris som matchens lirare i den här målsnåla drabbningen: Linn Gustafsson i Göksten och Isabella Mouratidou i Torslanda.

Göksten deltog också med ett lag i den öppna klassen. Där hade man tufft motstånd i form av Uppsalalaget HK 71, Lysekil och GW Landskrona . Närmast kom man i matchen mot HK 71 som bjöd på mycket dramatik, när HK 71 i sista minuten kunde göra ett avgörande mål och vinna med 10-9.

Därefter följde en kvalificeringsmatch mot Katrineholm där man lyckade få till spelet ordentligt och kunde ganska komfortabelt vinna med hela 8-1. Den segern ledde till spel om femte-sjätte plats, där motståndarna blev Lysekil. Precis som i gruppspelet visade sig västkusttjejerna starkare och kunde vinna med 10-6. Gökstens lag 2 slutade därmed på sjätte plats i öppna klassen. Till matchens lirare i Göksten utsågs Jonna Maaranen.

Den öppna klassen vanns av Borlänge HK som i finalen besegrade GW Landskrona med 16-8.

1-3 of 3